Ecstatic Dance in Goa

SUPERTROTS op dj Martyn Zij die hier van de week pinp-pong draaide met dj Tikki Masala op Ecstatic Dance Arambol. De meest uitzinnige Ecstatic Dance die ik ooit meegemaakt heb. Tribale groepsrituelen, gutsende zweetlichamen en overal vuur. Ik ging erheen als onderdeel van het Ecstatic Dance festival, waar ik in het spaceholder team zat. We hadden 2 dansworkshops per dag en s’avonds ED. Deze avond was het in the Source, open voor publiek. Er waren maar liefst 420 bezoekers !! Ik had al dagen heel erg veel gedanst en was eigenlijk heel erg moe en overal spierpijn. Maar toch voelde ik dat ik erbij moest zijn. Terwijl ik ook nog op zoek was naar een nieuwe kamer (tussen het programma door, pff ) had ik in de middag nog een dansworkshop Fluent Body gevolgd die ik niet wou missen en supercool bleek te zijn. En toch gehaast om bij ED te kunnen zijn natuurlijk. Mmmm ik voel me nu zooo dankbaar. Ik stond af en toe gewoon aan de kant te kijken (mn lichaam kon echt niet meer) en totaal te genieten van deze wilde, uitzinnige extase die electrisch voelbaar was overal om me heen. Ogen vol glundering, blikken vol woeste kracht, grijnzen diep in de plooi, zweet glinsterend in het maanlicht, kolkende lichamen die tegen elkaar aan dansen. En dat alles onder het rijke gebladerte van de Banyan tree en de mystieke belofte van de indiase avondwarmte.

Nu alweer hoogtepuntje van mn reis en ja er was nog een extra speciaal momentje toen Martyn Zij zijn track Oxum draaide waar zangfragmenten (en drum van Bas) van mij inzitten, dat was waanzinnig. Om mezelf door die speakers te horen.

Ja ! Ik ben deel van iets vééél groter dan mij. Ja. Dans is NU en dans heeft altijd weer de toekomst ! Door dans maken we onszelf vrijer. Deel van een beweging die aanstekelijk hard om zich heengroeit.  Over 5 jaar is ED misschien wat yoga zo’n 5-7 jaar geleden werd; groot en mainstream. Terug naar de OER. Terug naar het allerrijkste universum aan muziek en de oerreis daar doorheen/in/mee/langs etc. ED is geboren uit de 5 ritmes en dat is wel iets om niet te vergeten. Daar had je voor het eerst een echte ‘wave’ in de dans. Leren luisteren naar muziek, leren bewegen op allerlei soorten muziek, leren verbinden met anderen op allerlei manieren. Het is vervullend. Dank.  JA muziek en dans betekenen erg veel voor mij. Nu al plannen om toch ECHT volgend jaar hier wat langer te zitten. Ook om mezelf verder te ontwikkelen als dans facilitator. Want dit is de plek waar je zo ontzettend veel dansworkshops kunt doen, totdat je erbij neervalt. En dan weer uitpuft op het strand met een kokosnoot in je hand. mmmmm…..tot op de dansvloer.